Kuntajohtamisen arvomaailma kuutamolla


Sääliksi käy kuntien työntekijöitä. Palvelusetelikeskustelussa ovat eräät kuntien virkamiesjohtajat sekä kuntien luottamuselinten jäsenet urakalla arvostelleet kuntiensa palvelutuotantoa. Kyseessä ovat puheet siitä, että yksityissektori tuottaisi palvelut kustannustehokkaammin kuin heidän johtamansa kunta. Puheet ovat moraalittomia ja käsittämättömiä. Vain kunnissa sallitaan edelleen tällaiset puheet, yritysmaailmassa tällaisia julkisuuspuheita ei siedettäisi.

Hurjinta tässä asiassa on se, että vastuulliset myöntävät epäonnistuneensa johtamisessa. Jos kunnan virkamiesjohdon jäsen tai luottamuselinten jäsen väittää oman kuntansa tuottamien palvelujen olevan kalliimpia kuin yksityisesti tuotettujen, kyseessä on uskon loppuminen omaan organisaatioon. Samalla kerrotaan, että ei osata johtaa virkamiestasolla eikä luottamuselintasolla kunnan palvelutuotantoa.

Kuntien työntekijöiden tilanne on huolestuttava. Puhe organisaation tehottomuudesta ei lisää työviihtyvyyttä eikä työssäjaksamista, päinvastoin. Työntekijöitä kuormittaa entistä enemmän uhka työn ulkoistamisesta, työntekijä on sätkynuken asemassa. Virkamiesjohto ja osa päättäjistä laulaa laulua organisaation tehottomuudesta. Samat henkilöt johtavat tuota tehotonta organisaatiota. Heidän johtamisestaan (tai sen puutteesta) ja päätöksistään riippuu organisaation toimivuus ja kustannustehokkuus. Eikä tässä vielä kaikki, nuo samat henkilöt ovat valmiita ulkoistamaan oman huonon johtamisensa lopputuloksia. Outoa työmoraalia! Eikö kuntalaisilla ja kunnan työntekijöillä ole oikeus vaatia kuntaorganisaation tehokasta johtamista? Mitä kuntalaisten verorahoilla on oikein tehty? On ollut vuosikausia aikaa kehittää organisaatioita ja lopputulos on tämä. Yritysmaailmassa oman organisaation vähättelyyn reagoitaisiin välittömästi!

Kuntatalouden kannalta optimitilanne on silloin, kun kunta itse tuottaa omat sosiaali- ja terveyspalvelunsa. Kunnan palvelutuotanto voi olla yhtä laadukasta ja kustannustehokasta kuin yksityisen sektorin. Asialle ei ole mitään estettä, viime kädessä kysymys on johtamisesta. Palveluja kunnan kannattaa hankkia paikallisilta yrityksiltä silloin, kun hankintalaki ei vaadi kilpailuttamista. Kunnan oma kustannustehokas palvelutuotanto ja kunnan alueella toimivien palveluyritysten käyttö takaavat rahoituksen kuntalaisten palveluille. Palvelujen ulkoistamisessa unohdetaan aina autuaasti kunnan verotulojen maksimointi. Kunnan oma palvelutuotanto ja alueen palveluyritysten hyödyntäminen jättää kunnalle välineet maksimoida verotulot eli kustannuksista osa palaa verotuloina kuntaan. Palvelujen ulkoistamisen vapaan markkinatalouden hengessä ei mahdollista kunnan verotulojen maksimointia, minimointiin ja talouskurjuuteen se antaa hyvän mahdollisuuden. Esim. pyykkien pesettäminen ulkomailla on verorahojen kantamista ulkomaille, rahoista ei senttiäkään palaudu verotuloina kunnan kassaan. Em. ajattelutapa ei ole yrittäjäepäystävällisyyttä, kuntien on pakko miettiä tulorahoitustaan ja kuntien on pakko järjestää lakisääteiset palvelut.

Asiassa tarvitaan perusteellista arvomaailman muutosta!

Terveisin
Mika Ilvesmäki
pappamopoilija
Muurame

Kategoria(t): Arvot, Kunnallispolitiikka, Kuntatalous, Palveluseteli, Palvelutuotanto, Politiikka Avainsana(t): , , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Kuntajohtamisen arvomaailma kuutamolla

  1. Paluuviite: Laimeaa yrittäjäystävällisyyttä | Pappatunturilla Arkadianmäelle – Mika Ilvesmäki eduskuntaan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s