Ydinvoimatakinkääntäjät

Japanissa tapahtunut ydinkatastrofi on järkyttävä inhimillinen tragedia. Tragedia, jonka suuruutta ei vielä tiedetä ja jonka vaikutukset ovat pitkäaikaiset. Ihmisen pienuus luonnonmullistusten kohdatessa on konkretisoitunut. Japanin tragedia on aiheuttanut Suomessa ydinvoimakeskustelun. Jotkut tahot haluaisivat torjua keskustelun, väittävät sen olevan haudoilla tanssimista. Itse olen keskustelun kannalla. Asia on erittäin vakava ja vastuuntuntoiset ovat valmiita keskustelemaan. Mitään tällaista ei pitänyt tapahtua ja kuitenkin tapahtui. On onttoa sanoa, että Suomessa ei tällaista voisi tapahtua. Ei Japanissakaan pitänyt tapahtua ja kuitenkin tapahtui. Luultavasti moni poliitikko tekee takinkäännöksen ydinvoimakannassaan. Minä en aio tehdä. Olen vastustanut ydinvoimaa ja vastustan edelleen.

Vaalikoneissa on ollut ydinvoimaan liittyviä kysymyksiä. Varmasti olisin saanut enemmän äänestäjiä, jos olisin vastannut kannattavani ydinvoimaa. Yritin kuitenkin olla rehellinen. En kannata ydinvoimaa, koska se ei ohjaa meitä energiansäästöön. Energiaa luullaan olevan rajattomasti. Maapallon ekosysteemi ei kestä nykyistä kulutusta. Meidän on pakko suuntautua kohti kohtuullisenpaa elämäntapaa, halusimme tai emme. Kannatan energiansäästöä  ja uusiutuvia energiamuotoja. Ydinvoimasta jää lisäksi jälkipolville ongelmajäte. Miksi haluamme vaikeuttaa seuraavien sukupolvien elämää?

Ihminen kaikkivoipaisuudessaan luulee hallitsevansa luontoa, tämä on täysin harhaoppinen ajatus. Tähän harhaoppiin ja utopiaaan olemme tuudittautuneet. Haluaisimme uskoa ydinvoiman olevan riskitöntä ja samalla tiedämme ajatuksen valheelliseksi. Meidän on pakko uskaltaa kysyä teknologiauskossamme, mitä sitten jos ydinkatastrofi tapahtuisi Suomessa. Vastaukseksi ei riitä, että Suomessa ydinkatastrofia ei voi tapahtua korkean teknologian takia. Entä jos teknologia kuitenkin pettää. En halua pelotella, haluan olla realisti. Haluan kysyä kysymyksiä, joita eräiden tahojen mielestä ei saisi kysyä. Energiapoliittista keskustelua on jatkettava ja se olkoon avointa. Helppoja vastauksia ei löydy.

Mika Ilvesmäki
pappamopoilija
Muurame

Advertisement
Kategoria(t): Arvot, Energia, Politiikka. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s