Niittyahon koulu – miksi puolityhjillään – verovarojen haaskausta

Miksi viihtyisää koulua pidetään vajaakäytöllä?  Joitakin vuosia sitten Niittyahon kouluun tehtiin laajennus ja remontti. Rakennusinvestointi ei ollut ilmainen, lisäksi se tehtiin velkarahalla. Niittyahon koulusta on kunnan tilinpäätöksessä edelleen 1,3 miljoonaa euroa poistamatonta omaisuusmassaa. Eli joka vuosi Niittyahon kiinteistö tietyllä osuudella rasittaa kunnan tilinpäätöstä. Lisäksi tulevat kiinteistökulut. Mutta tämä on aivan normaalia. Koululaisille tarvitaan tiloja ja niitä rakennetaan ja niistä on kuluja.

Epänormaalia on kuitenkin Niittyahon koulun tilanne. Koulun oppilasmäärä voitaisiin tuplata, (40-50 oppilasta lisää). Koulu on tilojen suhteen vajaakäytöllä. Koulussa on luokat 1-6 eli se tarjoaa mahdollisuuden koko ala-asteen käymiseen. Koulussa on viihtyisä ilmapiiri ja osaava henkilökunta. Koulun kuitenkin annetaan toimia alikapasiteetilla. Samalla on kuitenkin paineita investoida uusin koulurakennuksiin Muuramen keskustassa. Ja samalla 1-2-luokkien oppilaita kunta kuljettaa esim. Riihiniemestä Leikarin kouluun, matka Niittyahon kouluun olisi yhtä pitkä. Olen kunnan luottamuselimissä aina välillä nostanut esille kysymyksen Niittyahon koulun alikapasiteetistä. Aina on keksitty syitä kyseiselle tilanteelle. En ole saanut kuitenkaan uskottavaa vastausta asialle. Niittyahon koulu voidaan täyttää nopeasti, jos halutaan. Kyse on kokonaissuunnittelusta. Muuramen kunnalla ei ole varaa pitää Niittyahon koulua puolityhjänä ja investoida esim. Mäkelänmäen ala-asteen laajennukseen. Kyseessä olisi verovarojen haaskaus.

Hieman asiaan liittyviä mittasuhteita. Jos Mäkelänmäen koulua laajennetaan, se rasittaa pelkkänä poistona kunnan tilinpäätöstä joka vuosi 83 000 euroa (poistoaika 30 vuotta /  investointi 2,5 milj.). Eli tuon verran on joka vuosi kunnan tilinpäätökseen saatava lisää rahaa poistoihin. Lisäksi tuon summan päälle tulevat kiinteistö- ja pääomakulut sekä lainanlyhennykset. Onko Niittyahon koulua vara pitää puolityhjänä? Muuramella on rankka investointiohjelma tulevina vuosina. Onko varaa puolityhjiin tiloihin?

Mika Ilvesmäki
kunnanvaltuutettu
kunnanvaltuuston 2. vpj
Muurame

Kategoria(t): Investoinnit, Koulutus, Kuntatalous, Palvelutuotanto. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s