Korpilahti ja Säynätsalo Muurameen???

20120917-134850.jpgKuntavaalien alla Suomen hallitus on on jättänyt sekä kuntauudistuksen että sosiaali- ja terveyspalveluuudistukseen tulevaisuuden täysin hämärän peittoon. Äänestäjät eivät tiedä tuleeko kuntien pakkoliitoksia jne. Hallituksen vaikenemiseen ei kannata kansalaisten tyytyä. Järjettömälle suurkuntia tavoittelevalle kuntauudistukselle pitää tulla järkeviä vastaehdotuksia kuntakentältä.

Olen kuntavaalien alla esittänyt näkemykseni siitä, miten Muuramen liitos Jyväskylään veisi Jyväskylän talouden yhä syvempään kriisiin (lue lisää…). Syy ei ole Muuramessa, vaan Jyväskylän tilanteessa. Tätä väitettä ei ole kukaan kumonnut. Kannatan Muuramen nykyistä tilannetta, en halua Muuramea mukaan kuntaliitoksiin. Jos Muurame ei saa olla nykyisellään, silloin järkevin vaihtoehto on Säynätsalon ja Korpilahden liittäminen Muurameen eli osakuntaliitos. Tämä ei ole suuruudenhulluutta eikä jyväskyläläisten kiusaamista..

Säynätsalon ja Korpilahden terveyspalveluiden ongelmista on uutisoitu jo pitkään. Jyväskylän taloudellista tilannetta ei kannata heikentää entisestään Muuramen liitoksella Jyväskylään. Säynätsalon ja Korpilahden liitoksella Muurameen voitaisiin helpottaa Jyväskylän talouskriisiä sekä parannettaisiin säynätsalolaisten ja korpilahtelaisten palveluja. Muuramelaisten palveluja ei heikennettäisi. On hyvä muistaa terveyspalvelujen toimineen hyvin Korpilahti-Muurame -kuntayhtymässä. Kuntauudistuksen tavoite ei voi olla mahdollisimman suuret kunnat. Tavoite täytyy olla hyvät palvelut sekä menestyvät ja hyvinvoivat kunnat. Maan hallitukselle (Kok., Sdp, Vas., Vihr., KD ja Rkp) tärkein tavoite on ilmeisesti mahdollisimman suuri kuntakoko. Tärkeintä hallitukselle ei ole kuntalainen, lapsi, nuori, työikäinen, eläkeläinen, vanhus… Miksi tärkeintä on suuri kuntakoko eikä palvelut?

Kuntakoko ei ole suoraan yhteydessä palvelujen laatuun ja kustannuksiin (lue lisää….). Kehutaan tällä kertaa muitakin pikkukuntia kuin Muuramea. Uuraisten sote-menot asukasta kohti ovat pienemmät kuin Jyväskylän, vaikka Uuraisilla on palvelujen kustannusten kannalta vaativampi väestörakenne. Kuntauudistuksen suurin huijaus on hallituksen keskittyminen pienten kuntien liittämiseen suuriin kaupunkeihin. Päähuomio pitäisi keskittää suuriin kaupunkeihin. Niiden kustannusrakenteisiin puuttumalla ratkaistaan tulevaisuuden palvelujen järjestäminen.

Kuntaliitoksia tarvitaan, jos kunta ei pysty järjestämään kuntalaisilleen riittäviä palveluja. Menestyvien kuntien pakkoliitokset olisivat rahanhaaskausta, pakkoliitoksista olisi vain haittaa. Kuntien on tehtävä yhteistyötä, mutta samalla on säilyttävä terve kuntakilpailu. Ilman kuntien välistä kilpailua Keski-Suomi ja muu Suomi vaipuvat apaattisiin suurkuntaslummeihin, joista puuttuvat uudet innovaatiot.

Neljä vuotta sitten perusteltiin Jyvässeudun kuntaliitoksia alueen kilpailukyvyn parantamisella. Muuramea katsottiin hieman oudoksuen, kun se ei lähtenyt liitoksiin mukaan. Miten on alueen kilpailukyky parantunut?

Keski-Suomen maakunta ei kestä enää yhtään epäonnistunutta kuntaliitosta Jyväskylään. Jos Jyväskylään halutaan liittää lisää kuntia, koko maakunnan tulevaisuus asetetaan kyseenalaiseksi. Mikään kuntaliitos ei pelasta Jyväskylään. Jyväskylän on itse selvittävä ongelmistaan.

Jos maan hallitus päättää kuntavaalien jälkeen kuntien pakkoliitoksista, kannatan Muuramen osalta asian viemistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Pakkoliitokset olisivat selkeästi ristiriidassa perustuslain kanssa. Hallitus ei onneksi käytä tässä asiassa ylintä valtaa, sen kuntiin kohdistuvasta mielivallasta voi aina tarvitatessa valittaa.

Mika Ilvesmäki
kuntavaaliehdokas
kunnanvaltuuston 2. vpj
Muurame

Kategoria(t): Kuntaliitos, Kuntatalous, Palvelutuotanto, Politiikka Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Korpilahti ja Säynätsalo Muurameen???

  1. Paluuviite: Jyväskylä pelkää kuntaliitosselvitystä | Mika Ilvesmäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s