Kuntajakoselvitys: Muuramen erottava Jytestä

Muurame joutui vastoin omaa tahtoaan mukaan Jyvässeudulla toteutettavaan kuntajakoselvitykseen, Jyväskylä sitä toivoi ja valtiovalta siihen pakotti. Koko prosessin aikana on ollut mielessä kysymys, miksi ihmeessä tällaiseen tuhlataan yhteisiä verovaroja. Toivottavasti kuntajakoselvitys tuottaa jotain uusia näkökulmia palvelutuotantoon. Pelkona on kuitenkin pinnallinen selvitys ja sen perusteella esitys kuntaliitoksesta.

Tulevatko kuntajakoselvittäjät suosittamaan Muuramen osalta eroamista Jytestä (Jyväskylän hallinnoimasta perusterveydenhuollon yhteistoiminta-alueesta)? Tuskin tulevat ehdottamaan. Kuntajakoselvitys perusterveydenhuollon kustannusten osalta kuitenkin tukee tällaista ratkaisumallia. Kuntajakoselvittäjät eivät ole itse näin ainakaan vielä sanoneet, mutta heidän tuottamansa julkisen  materiaalin pohjalta voidaan tehdä vain ja ainoastaan tällainen johtopäätös. Muuramessa ja muissa kunnissa otetaan vakavissaan meille esitelty materiaali.

Kuntajakoselvittäjät ovat tehneet laskelman perusterveydenhuollon säästömahdollisuuksista. Laskelma perustuu vuosien 2011-2012 perusterveydenhuollon kustannuksiin. Muuramen kohdalla kuntajakoselvittäjät esittävät säästöpotentiaaliksi 2,2 miljoonaa euroa.

Nyt on pakko ottaa haaste vastaan, jotta edes osa kuntajakoselvittäjien vaatimasta säästösummasta saadaan kasaan. Vuoteen 2010 asti Muurame tuotti perusterveydenhuoltonsa  omassa kuntayhtymässä. Vuosina 2003-2010 kustannusten keskimääräinen nousu oli 2,5 % henkeä kohti vuodessa, tämä ei ilmene kuntajakoselvityksessä. Vuoden 2011 alusta lainsäädännön pakottamana Muuramen oli siirrettävä perusterveydenhuollon palvelut Jyväskylän yhteistoiminta-alueelle. Vuosina 2011-2012 perusterveydenhuollon kulujen kasvu oli vuodessa 10,2 % henkeä kohti, tämäkään ei tule esille kuntajakoselvityksessä. Noiden kahden vuoden aikana Muuramelta on mennyt perusterveydenhuoltoon yli miljoona euroa ylimääräistä rahaa. Se on ollut pois muista palveluista.

Kuntajakoselvityksessä haetaan säästöjä kuntien kustannerakenteeseen. Kuntajakoselvittäjien tuottaman materiaalin perusteella Muuramen ainoaksi vaihtoehdoksi jää eroaminen Jytestä, jotta kuntajakoselvittäjien vaatimaa säästöä alkaisi syntymään Muuramen perusterveydenhuollon kuluissa. Muuramen kuntaliitos Jyväskylään nostaisi kuluja. Vastaavasti nykyisistä palveluista Muurame ei voi säästää, koska silloin Muurame ei järjestäsi lakisääteisiä perusterveydenhuollonpalveluja asukkailleen. Kuntajakoselvityksen perusteella ainoaksi vaihtoehdoksi Muuramelle jää eroaminen Jytestä. Eli voidaan todeta, että kuntajakoselvityksen eräänä lopputuloksena joudumme Muuramessa miettimään Jytestä eroamista.

Oheisessa diasarjassa hieman lisäinformaatiota asiasta:

Mika Ilvesmäki
kunnanvaltuutettu
kunnanvaltuuston 2. vpj.
Kesk.
Muurame

Tiina Mikkola
kunnanvaltuutettu
asukaspalveluiden lautakunnan jäsen
Kesk.
Muurame

Tarja Salmela
kunnanvaltuutettu
asukaspalveluiden lautakunnan jäsen
Kesk.
Muurame

Hannu Tyrväinen
kunnanvaltuutettu
asukaspalveluiden lautakunnan jäsen
Kesk.
Muurame

Eila Salmela
asukaspalveluiden lautakunnan jäsen
Kesk.
Muurame

Kategoria(t): Kunnallispolitiikka, Kuntaliitos, Kuntatalous. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s