Demokratian alennusmyynti – lausuntopyyntö sote-tiedotteesta

Olen yli kymmenen vuotta ollut kuntapäättäjänä ja tämä päivä jää mieleen pysyvästi. Minään muuna päivänä noina vuosina ei suomalaista demokratiaa ole kuntiin päin halvennettu niin kuin tänään. Muuramen kuntaa pyydettiin antamaan lausunto oheisesta tiedotteesta seuraavin saatesanoin:
___________________________________________________________
Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on oheisella tiedotteellaan julkistanut sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislakiin (HE 324/2014) ehdottamansa säädösmuutokset, jotka parhaillaan ovat perustuslakivaliokunnan käsiteltävänä. Kunnat voivat halutessaan toimittaa sosiaali- ja terveysvaliokunnalle kirjallisen kannanottonsa ehdotetuista muutoksista keskiviikkoon 4.3. mennessä, osoitteeseen stv@eduskunta.fi.

Muutosehdotusten pohjalta lasketut valtiovarainministeriön kuntakohtaiset arviolaskelmat valtionosuusuudistuksen, valtionosuusleikkausten ja sote-uudistuksen yhteisvaikutuksista kuntien talouteen on julkaistu VM:n sivuilla.

Eila Mäkipää
valiokuntaneuvos
sosiaali- ja terveysvaliokunta
Eduskunta
____________________________________________________________

En olisi ikinä uskonut tällaista tapahtuvan Suomessa. Maan hallitusta on syytetty neljä vuotta kuntiin kohdistuvasta ylimielisyydestä, nyt tuossa ylimielisyydessä on mukana myös oppositio – sotesta menossa parlamentaarinen valmistelu.

  1. Suomessa on voimassa vallan kolmijako-oppi. Ministeriöt valmistelevat ja esittelevät lait eduskunnalle. Eduskunta hyväksyy tai hylkää lait. Riippumaton tuomioistuinlaitos käyttää tuomiovaltaa. Nyt eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on ottanut lainvalmistelijan ja päättäjän roolin. Siihen se ei ole pätevä ja näin ei läpinäkyvässä demokratiassa toimita. Mitä virkaa on enää ministeriöillä. Normaalissa ja huolellisessa lainvalmistelussa ministeriö pyytää lausunnot eri tahoilta lakiluonnoksesta.
  1. Lausuntopyyntö tuli tänään aamupäivällä eli 2.3. Lausuntopyyntö pitää toimittaa keskiviikkoon 4.3. mennessä. Lausuntoaikaa ei ole käytännössä yhtään. Normaalisti lausuntoaikaa on reilusti yli kuukausi – usein pidempäänkin. Kunnissa kunnanhallitukset antavat lausuntoja tällaisista asioista. Jos pyyntö tulee yllättäen ja jotain halutaan lausua, pitää kunnanhallitus kutsua kokoon kiireesti. Silti tuo aika ei riitä tässä tapauksessa. Muuramen kunnanhallituksella oli onneksi tänään kokous ja se antoi lausunnon ettei tällaisesta voi mitään lausuntoa antaa.
  1. Valiokunta on lähettänyt lausuntopyynnön, jotta sitä ei voida syyttää siitä, että kuntia ei ole kuultu. Kyseessä on kuitenkin näennäiskuuleminen. Lain läpimeno päätetään viimeistään 14.3. Kuntien lausuntoja ei ehdittäisi hyödyntää näin lyhyessä ajassa, jos kunnat edes jotain ehtisivät lausua. Suomalaisessa demokratiassa luodaan kaikille lausunnonantajille samanlaiset mahdollisuudet antaa lausunto eli riittävän pitkä aika. Samalla ei puhuta siitä, että voitte halutessanne antaa lausunnon, kunnilta aina pyydetään lausunto.
  1. Suomalaisessa demokratiassa on tähän asti aina annettu lausunto lakiesityksistä tällaisissa tilanteissa. Nyt pyydetään antamaan lausunto tiedotteesta, joka kuvailee lakiin liittyviä muutoksia. Tämä on ennenkuulumatonta ja samalla loukkaus demokratiaa kohtaan. Lakipykälien tarkkaa sisältöä ei tiedetä, mutta niistä kuitenkin pitäisi kuntien antaa lausunto, jotta kuntien näkökulma tulisi esille. Asiaa peitellään, salaillaan ja perusteellaan kiireellä. Sanat eivät riitä kuvaamaan tätä pyöristyttävyyttä. Suomalainen demokratia on syvässä kriisissä, jos tällainen on hyvää lainvalmistelua ja hallintoa.

Sote-järjestämislaki liittyy Suomen historian suurimpaan ja taloudellisesti merkittävämpään muutokseen. Näin suurta muutosta ei voi tehdä huonolla valmistelulla. Laki pitää palauttaa ministeriöön kokonaan uuteen valmisteluun. Lain rahoitusperiaate on täysin pielessä suosiessaan asiansa huonosti hoitaneita kuntia ja kurittaessaan hyvin asiansa hoitaneita kuntia. Tähän kun vielä lisätään viime päivinä ilmennyt epädemokraattinen yritys viedä laki läpi on johtopäätös selvä: Tällä lailla ei ole onnistumismahdollisuutta.

Mika Ilvesmäki
kunnanvaltuutettu
kunnanvaltuuston 2. vpj.
Muurame

Kategoria(t): Arvot, Kunnallispolitiikka, Kuntatalous, Palvelutuotanto, Politiikka, sote Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Demokratian alennusmyynti – lausuntopyyntö sote-tiedotteesta

  1. Paluuviite: Sote-leikkejä ihmisten terveydellä | Mika Ilvesmäki

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s