Kunnan lahja kuntalaisille – enemmän rahaa käyttöön

Muuramea usein kutsutaan Keski-Suomen Kauniaiseksi. Tällöin ajatellaan Muuramen olevan rikas ja vailla taloushuolia. Käsitys on valitettavasti väärä. Muuramessa on Keski-Suomen parhaat veronmaksajat ja kunnan talous niin tasapainossa kuin se voi olla. Kustannuskehitys on pyritty pitämään mahdollisimman maltillisena ja samalla hankkimaan lisää veronmaksajia. Syksyllä 2008 alkanut talouden taantuma toi mukanaan ajanjakson, jolloin kuntatalous on ollut erittäin haasteellista – myös Muuramessa. Nyt kansantalous näyttäsi vähitellen elpyvän, muutos verotuloissa näkyy kuitenkin vasta viiveellä. Valtionosuuksia Muurame saa vähän, kunnan tuloista suurin osa verotuloja. Meillä Muuramessa on palveluita tarvitseva väestörakenne, paljon lapsia sekä yli 65-vuotiaat nopeasti kasvavana ja ainoa selkeästi kasvavana ikäryhmänä. Kunnan perustehtävä on tarjota niitä palveluita.

Vuoden 2017 talousarvion tekeminen oli erittäin haastavaa. Verotulojen kehitys ei ollut normaalilla tavalla noususuuntauinen. Osittain tätä selittää väestön eläköityminen, joka vähentää verotuloja. Talousarviossa jouduttiin tekemään säästöjä, ne eivät ole koskaan mukavia. Vaihtoehto olisi ollut kunnan talouden ajaminen syöksykierteeseen ja tuo kierre olisi nopeasti johtanut Muuramen Jyväskylän syliin. Päätimme kuitenkin toimia niin inhimillisesti kuin vain voidaan ja pysäytimme säästöt tiettyyn kohtaan. Kunnan vuoden 2017 talousarvio on lähes 1 milj. euroa alijäämäinen. Nyt käytetään aiempina vuosina syntynyttä ylijäämää alijäämän kattamiseen ja ylijäämää jaa vielä riittävästi tuleville vuosille. Jos talousarviossa olisi pyritty nollatulokseen, palveluista säästäminen olisi tehnyt todella kipeää. Vuoden 2018 tilanne näyttää ennusteiden mukaan jo paremmalta.

Miten edellä mainittu toiminta on lahjaa kuntalasille? Miten se antaa kuntalaisille rahaa? Työmarkkinajärjestöt ovat sopineet kiky-paketista. Siihen sisältyy valtiovallan taholta veronalennus eli rahaa jää kansalasille – kuntalaisille enemmän käteen. Tässä tilanteessa Muuramen kunnan ei kannattanut korottaa kunnallisveroa eli ottaa kuntalasilta veronalennuksessa saatuja rahoja ja niillä paikata miljoonan euron alijäämää talousarviossa. Nyt muuramelaisilla on enemmän rahaa käytössään kunnan järkevän ja osaavan taloussuunnittelun takia. Kuntatalous on monimutkainen asia, mutta päättäjillä pitää olla silläkin saralla kykyä tehdä kuntalaisten hyvinvointia tukevia päätöksiä. Toivottavasti veronalennuksessa saadut rahat ohjautuvat Muuramessa tehtyihin ostoksiin ja palveluihin. Ts. silloin rahat viime kädessä kartuttavat kunnan verotuloja eli ovat meille kaikille hyödyksi.

Mika Ilvesmäki
kunnanvaltuutettu
kunnanvaltuuston 2. vpj.
Muurame

Kategoria(t): Arvot, Kuntatalous, Verotus Avainsana(t): , , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s