Kuntaverosta progressiivinen – halutaanko kunnat ajaa syöksykierteeseen?

Ylen vaalikoneessa oli kysymys, joka päällisin puolin saattaa näyttää normikysymykseltä. Ts. kysymyksellä haetaan näkemyseroja kuntavaaliehdokkaiden välille. Kysymys siis kuuluu:   

Eniten ansaitsevat ihmiset voisivat maksaa enemmän kuntaveroa kuin nykyään.

Oma vastaukseni: Täysin eri mieltä

Pääministeri Marin on myös jotain lausunut progressiivisen kuntaveron mahdollisuuksista. On vain hieman epäselvää, mitä hän tarkoitti. Marinin lausunto tuli sen jälkeen, kun olin jo tämän kirjoituksen alunperin laatinut.

Asian / kysymyksen merkitys kunnille on paljon suurempi kuin ensisilmäyksellä arvaakaan. Kuntaveron kohdalla prosentti on kaikille kiinteä (Muuramessa 19,5 %), summa riippuu siis kuntalaisen tuloista. Mitä suuremmat tulot, sitä enemmän maksat kuntaveroa.Nykyinen lainsäädäntö ei mahdollista erilaisia kuntaveroprosentteja eli kuntaverotus ei ole progressiivinen toisin kuin palkkaverotus.

Jos kunnallisveroprosentti nousisi tulojen mukaan, kyseessä olisi kuntatalouden syöksykierre. Osa kunnista ajautuisi taloudelliseen katastrofiin ja samalla kunnat kilpailisivat alhaisella veroprosentilla. Hyvätuloiset pakenisivat kuntiin, joissa on alhainen veroprosentti ja heidän tulonsa laskisivat kunnan veroprosenttia entisestään. Vastaavasti lähtökunnassa yhä pienemmillä tuloilla maksettaisiin yhä korkeampaa kunnallisveroa. Tämä on puhdasta matematiikkaa. Suomen kokonaisveroastetta ei kannata nostaa kuntaveron progressiolla. HyväHy

Kuntataloudessa on oleellista pystyä säilyttämään verotulopohja ja pyrkiä kasvattamaan sitä. Tämä korostuu erityisesti Muuramen tapaisissa kunnissa, joissa kunnan tuloista 20 % on valtionosuuksia ja 80 % verotuloja. Nuo prosentit kertovat sen, miksi Muuramessa on ensisijaisen tärkeää panostaa elinvoimaan.

Advertisement
Kategoria(t): Elinvoima, Kunnallispolitiikka, Kuntatalous, Verotus. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s