Mihin ikäryhmään panostetaan – Muuramen haasteellinen ikärakenne – saattaa sisältää monille uutta tietoa

Muuramessa ei ole yhtä ikäluokkaa, jonka palveluihin meidän pitää keskittyä. Tätä periaatetta olen korostanut pitkään ja tulen korostamaan edelleen. Muuramesta on kuva lapsiperhevoittoisena kuntana, kuva pitää osittain paikkansa. Samalla kuitenkin näkemys on täysin yksipuolinen. Lasten / alaikäisten määrä ei Muuramessa ole juuri kasvussa. Sen sijaan yli 65-vuotiaat ovat olleet suhteellisesti kasvavin ikäryhmä jo vuosituhannen alusta asti. Meille syntyy helposti harha siitä, että lapset ja lapsiperheet ovat tärkein kohderyhmä palveluissa. Itse työskentelen erityisesti lasten, perheiden ja nuorten parissa – en siis mitenkään väheksy heidän palveluntarvettaan. Samalla kuitenkin kohtaan työssäni runsaasti ikäihmisiä. Tärkeintä on ettei ikäryhmiä aseta vastakkain.

Tilastoluvut kertovat jotain Muuramen todellisuudesta, on hyvä vertailla ikäryhmien kokoja valtuustokauden alussa sekä lopussa eli vuonna 2017 ja vuonna 2020. Seuraavassa ikäryhmäkohtaiset muutokset jaoteltuina alaikäisiin, työikäisiin ja eläkeläisiin.

0-18-vuotiaat: 16
19-64-vuotiaat: -95
yli 65-vuotiaat: 249         

On huomioitava, että valtuustokauden aikana näkyi syntyvyyden väheneminen ja valtakunnallisen muuttoliikkeen hidastuminen. Tilanne on ollut haastava. Valtuustokauden lopussa syntyvyys on jonkin verran lisääntynyt, mutta ei ole palannut entiselleen. Muuttoliike Muuramen suuntaan myös lisääntynyt. Sisäänmuuttoa ei tapahdu ainoastaan nuoremmissa ikäryhmissä vaan myös yli 65-vuotiaissa. Ikäihmiset eivät ole mikään ongelma, meistä jokainen ikääntyy. Oleellista on, että kunta pystyy huolehtimaan kaikkien ikäryhmien palveluntarpeesta.

Valtuutetut päättävät palveluiden ja talouden isosta kuvasta. Siksi on keskeistä analysoida ikäryhmien muutoksia. Muutos vaikuttaa palveluntarpeeseen ja talouteen. Muuramen väestönkehitys on haasteellinen, ns. huoltosuhde ei mene oikeaan suuntaan. Verotulojen määrä on onneksi kasvanut, vaikka työikäisten määrä on pienentynyt. Eläkeläiset myös maksavat veroja – kiitos siitä. Nyt tarvitaan entistä enemmän panostusta työikäisen väestön houkuttelemiseen Muurameen. Samalla Muurameen tarvitaan uusia yrityksiä ja uusia työpaikkoja. Muurame on panostanut elinvoimakysymyksiin, niihin tulee panostaa entistä enemmän nyt ja tulevaisuudessa.           

Advertisement
Kategoria(t): Uncategorized. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s